17-07-05

EEN VLEUGJE CURSIEF

Het puntje van de Mont Blanc

 

Toen dader van dit schuinstukje in de mot kreeg dat hij toch enig talent had om van woorden zinnen en van zinnen sluitende teksten te maken, stond bovenaan zijn verlanglijstje een heuse "Mont Blanc─pen". Ik neem aan dat de mond van de generatie pc-gebruikers openvalt van verbazing. De oudsten onder ons zullen glimlachen. Waarschijnlijk hebben ook zij heimelijk gehoopt zo'n kleinood tussen duim en wijsvinger te houden. De generatie na ons zal zich zeer vaag herinneren waarover het zou kunnen gaan. Zij die met cobol, basic en andere ‘jaren zeventig toestanden’ werden grootgebracht zullen echter voor de geijkte beweging van wijsvinger tegen slaap opteren. Waar lult dié man nu over ? 

Ja jongelui, zegge en schrijve 1964. Een gouden tijd, gekenmerkt door hét fenomeen van de eeuw, Beatlemania en Merseybeat, waar het in was een Parker, Mont Blanc of Waterman in het ‘pijpzakje’ van het afgeklopt, goed gesneden kostuumpje te hebben.

Nee, dat hebben jullie niet mogen meemaken, jongelingen! Jullie werden verwend door de technologische vooruitgang. Wij leerden nog kalligrafie en schreven zelfs met een ganzenveer. Maar de ‘Mont Blanc’ was het summum van de schrijfkunst. Ondanks dit statussymbool schreven de ijverigsten onder ons toch vrijwillig in voor de lessen dactylol. Waarom dan ?

Omdat de juf niet alleen een mini droeg, maar daarenboven mooi en sensueel was. ‘The quick brown fox jumps over the lazy dog’ was een idiomaticum in de dactylografie. We zouden ‘Typ gezwind, tien vingerblind’ met ons eigenste zakgeld betaald hebben, alleen al voor die mooie blauwe ogen van de blonde tikjuf.

Waar anderen 's middags lulden, geuze of ‘tangootjes’ naar binnen werkten in spijbelkroegen als The Sunset of 't Putje en de jonge juffertjes van St─Pierre of St─Bavo imponeerden, waren wij, de gehoonde intellectuelen, blindelings aan het typen en loensten af en toe over onze tekststandaard naar die snoes van een juf met haar alles onthullende decolleté.

Een houten bakje moest verhinderen dat wij de aangeslagen toetsen konden bekijken. Op het ritme van een metronoom gleden onze vingers over de onwillige toetsen van de ouderwetse schrijfmachine, de ogen wazig op de saaie tekst, eerder gefocust op juffrouw De Munter.

Als je de richting economie volgde werd van jou verwacht dat je secretariaat erbij

nam. Mijn geestesgenoten en ik deden dat met hartstocht.

Die eerste literatuur vloeide echter uit de Parker of de ‘Rolls Royce’ der vulpennen, de ‘Mont Blanc’.

Toen reeds schreven we de Tachtigers onder tafel. Tenminste dat was ‘onze’ overtuiging.

We lieten hun oubollige stijl voor wat hij was en spiegelden ons aan de onvolprezen Jan Cremer en de volkse viespeuk Louis─Paul Boon, die in die tijd dagelijks het socialistische strijdblad ‘Vooruit’ opfleurde met zijn cursiefjes en erotische fantasieën.

De honderden liefdesbrieven, waar Choderlos Clos een punt kon aan zuigen, schreven we echter met de pen. Het getuigde immers van etiquette en welopgevoedheid dat je de boodschappen naar je geliefde in een onberispelijk handschrift afleverde.

Van personal computers en tekstverwerkers hadden we toen nog geen weet.

Het gebruik van de logge IBM's in de industriële─ en financiële wereld, was ons wél aan het oor gekomen, maar niemand dacht eraan dat de PC op het einde van de Twintigste Eeuw ons doen en laten zou beheersen. 

Big Brother is watching you, zoals Orwell deze maatschappelijke evolutie noemde...

Ikzelf ben eigenlijk aan het schrijven en dichten gegaan omdat mijn leraar Nederlands, de onvolprezen germanist en televisiepresentator, Paul Van De Velde, tot vervelens toe herhaalde : <Bert, jouw verhandelingen slaan nergens op. Je zal nooit iets deftig op papier krijgen en als acteur ben je trouwens evenmin een groot licht.>

Die smadelijke en, in mijn ogen, onterechte opmerkingen deden mij meer pijn dan ik wou bekennen. Acteren, dichten en schrijven was mijn leven. Ik probeerde in de redactie van het schoolblad te komen, maar toenmalig hoofdredacteur en taalpuritein, Marc Van Poucke, later  bekend van het Radio 2─programma Bistro & Co en andere luistertoestanden, heerste als God de Vader over ‘Iris’, het blad van ons Vossenkot. Hij weigerde steevast mijn, voor die tijd, té revolutionaire teksten in 't schoolkrantje op te nemen. Misschien had hij geen ongelijk…

De kentering kwam er pas in 1966. Toen ik mijn broek verder versleet op de banken van de ‘English Club’, ontmoette ik toevallig in het stamcafé van ‘de mannen van ’t Paleis’, het roemruchte Trompetje, de eigenaar─uitgever van De Landwacht.

Hij had zijn redactie en kantoren in de nabijgelegen Savaanstraat waar ik (af en toe) school liep.

De waardin van 't café had hem enkele van mijn pennenvruchten laten lezen. Schijnbaar sloeg mijn directe schrijfstijl bij hem in. Op een dag nodigde hij mij uit op zijn kantoor. Mijnheer Van Houcke zocht jong talent en in ruil voor een jaarabonnement op zijn krant, mocht ik driemaal per week dertig regels vullen op de regionale sportbladzijden.

Van De Velde glimlachte minzaam toen men hem attent maakte dat één van zijn weerbarstige ex-discipelen aan sportverslaggeving deed. <Bert, je denkt er te zijn, maar een krant is maar een krant>, zei hij me. <Dat is voer voor de man in de straat. Literatuur en voordrachtkunst staan nog ettelijke treden hoger ...>

 

Dit verhaaltje om te vertellen dat de huidige generatie verdomd verwend werd door de opkomst van de informatica. Als ik zag dat tussen de post van mijn toen zestienjarige dochter liefdesbrieven puilden in tientallen soorten lettertypes en een gevarieerd aanbod aan clip art of fotomateriaal met de inkjetprinter of laser op het verduldige papier gedrukt, dan vroeg ik me toch af waar de romantiek gebleven was. Ik vond dat allemaal zo kunstmatig en onpersoonlijk.

Ik geef het toe. Ik was ergens jaloers dat ikzelf die technische vaardigheid niet had om met de PC iets anders aan te vangen dan teksten te schrijven, hier en daar opgefrist met een leuke ‘geprefabriceerde tekening’. Om dit alles te beheersen was er echter tijd, geduld en oneindig veel oefening vereist en deze drie elementen pasten niet in mijn drukke dagindeling.

Mijn generatie moest dus met die handicap leren leven. We werden platgewalst door de informatica en om onze job veil te houden, waren wij als complete leek verplicht ons nu te verdiepen in literatuur over tekstverwerking, rekenbladen en databases. Ik geef toe dat het al bij al meeviel en een verrassend leuke openbaring werd.

Een PC is handig en als je lange epistels moet afleveren krijg je nauwelijks kramp in de vingers. Met die Mont Blanc had je die wél... De wereld evolueert en je moet mee. De grillen van de PC kreeg ik wonderwel snel onder de knie, maar de kalligrafie heeft wel moeten inbinden.

De Mont Blanc werd een sierstuk op mijn bureau en als hij niet droogstaat koester ik hem nog eens om een kattebelletje of een vers neer te pennen. Een ‘Mont Blanc’ verwaarloos je niet!


12:04 Gepost door Albert-Fernand HAELEMEERSCH | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

!!! prachtig cursiefjes!

Gepost door: MJ | 22-07-05

De commentaren zijn gesloten.